2023. június 7., szerda,  RóbertMk 12;18-27

Aktualitás

2023. április 15.
A költészet összeköt…

A költészet összeköt… Vigyor

Költészet napi szavalóverseny Tarhoson

„Több a költészet! Olyan épület,
Mely nyitva van boldog-boldogtalannak,
Mindenkinek, ki imádkozni vágy,
Szóval: szentegyház, ahová belépni
Bocskorban, sőt mezítláb is szabad.”
(Petőfi Sándor: A költészet)

A költészet összeköt - lett a rendezvény mottója, s valóban így történt, mert összekapcsolta szíveinket a vers szeretete ezen a gyönyörű napsugaras tavaszi napon.

Április 15-én új tagintézményünk, a Tarhosi Álalános Iskola költészet napi szavalóversenyt rendezett hagyományteremtő jelleggel, melynek a helyi Közösségi Ház és Könyvtár adott otthont. A rendezvényen 30 gyermek mondta el számára kedves versét 3-12 éves korig.

A versenyt Kovács-Szabó Eszter tagintézmény-vezető, majd a zsűri elnöke, Bengery Zsoltné igazgatóasszony nyitotta meg szívmelengető útravaló gondolataival, József Jolánnak József Attila életéről szóló könyvéből megidézve a költőóriás gyermekkorát. Megtudhattuk azt is, hogy József Attila nemcsak költőzseni, hanem kiváló matematikus is volt, különösen kedvelte az algebrát! A zsűri tagjai Szeverényi Barna magyar szakos tanár és Harmati Gyula nyugdíjas magyartanár, költő voltak.

A szavalók kategóriánként (óvodások, 1-2. osztályosok, 3-4. osztályosok, 5-6. osztályosok, felnőttek) a könyvtárban adták elő kedves/kedvenc verseiket, ez alatt a Közösségi Házban a többi résztvevőnek irodalmi totó, költészet napi közös plakátkészítés, kézműveskedés színesítette a programot.

Az eredményhirdetés előtt közösen elszavaltuk József Attila Mama című versét, ezzel összekötve a költészet napját a közelgő anyák napjával.

A zsűritagok egyenként osztották meg meglátásaikat az elhangzott szavalatokról más-más szempontból, így teljesen átfogó, mindenre kiterjedő értékelést, és biztató, motiváló gondolatokat közvetítettek a gyermekek felé. A szeretetteljes, pozitív megerősítés minden jelenlévőre ösztönzőleg hatott, kedvet csinált a versolvasáshoz és szavaláshoz egyaránt. Külön kiemelném az értékelésből azt a gondolatot, hogy nincs olyan, hogy egy vers túl komoly egy gyermekelőadó számára, ha az képes megfelelő színvonalon átadni, közvetíteni a hallgatóságnak a vers üzenetét! Nem ésszel, átélt élettapasztalattal, de szívvel-lélekkel, legbensőbb lelki tükrével! S a költészet nem az értelemhez szól, hanem a szívünk húrjait pengeti, s ebben az őszinte, ártatlan gyermekek, bizony gyakran lepipálhatnak bennünket, felnőtteket is… Vigyor

Az Erkel téri tagintézményt hat diák képviselte a rendezvényen, s az 5-6. évfolyamos kategóriában az alábbi eredmények születtek:

Csibi Bagi Trisztán 5. A (Wass Albert: Üzenet haza) – megosztott 1. helyezett

Sárosi Tamás 5. B (Túrmezei Erzsébet: Átragyog-e rajtunk) – megosztott 1. helyezett

Baracsi Zalán 6. o. (Lackfi János: Apám kakasa) – 2. helyezett

Hajdu Zselyke 5. B (Kányádi Sándor: Útravaló ének) – 3. helyezett

Adamcsák Luca Noa 5. A (Pilinszky János: Aranykori töredék) – Különdíj

Tarhos_kolteszet_napi_v.jpg

A további fotókért katt a képre...

Hálát adunk Istennek, hogy megajándékozhattuk egymást ezen a rendezvényen a költészet kincseivel, ahol hallhattunk szavalni szervező pedagógust, zsűritagokat, 4 éves gyermeket, fiatal édesanyát és nyugdíjas nénit egyaránt, megtapasztalva azt, hogy a költészet MINDENKIÉ, a költészet összeköt, hogy az Irodalom Birodalom - Földi Paradicsom… J

Köszönjük a szervezők és a zsűri áldozatos munkáját, a szép jutalomkönyveket, emléklapokat, okleveleket, a szeretetteljes légkört és vendéglátást, amelyben részesülhettünk! Vigyor

Mári Zoltánné Mészáros Andrea (felkészítő pedagógus)

Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

5700 Gyula, Kossuth tér 5. Tel.: (66) 465-340 Fax.: (66) 463-638

e-mail: titkarsag(pont)kjkg(kukac)gmail(pont)com